Storkøkkener i institutioner og restauranter udgør langt størstedelen af stedets samlede elforbrug. Det viser en rapport fra Energistyrelsen. Især koge- og stegeudstyr bruger meget energi, men også ovne, kølere, frysere og opvask får elregningen til at vokse. Det skyldes flere ting – blandt andet at meget køkkenudstyr er energikrævende, og at mange kokke og køkkenfolk ikke anvender udstyret optimalt. Måske ved de ikke helt hvordan, og måske har de fået vaner, der ikke tager hensyn til energiforbruget. Denne vejledning giver dig nogle gode og konkrete råd til, hvordan du kan spare energi og spare penge på elregningen i dit storkøkken.
1. Vælg energibesparende udstyr
Du har måske ikke tænkt over det på den måde; men når du køber nyt udstyr, køber du en energiomkostning. Derfor: Tænk energivenligt, når du skal købe nyt køkkenudstyr. Det kan godt være dyrere at købe, men det er til gengæld billigere i drift – det vil sige, det er langt billigere på længere sigt, og desuden giver det ofte et bedre arbejdsklima i køkkenet at bruge energibesparende udstyr.
Gode råd til indkøb af udstyr:
- Vælg udstyr, der passer til behovet i køkkenet og har den nødvendige kapacitet
- Brug gasblus hvis muligt og brug ellers induktionskogeplader frem for traditionelle kogeplader – de er mere energieffektive, da de varmer hurtigt op, reguleres nemt og køler hurtigt ned
- Anvend glaskeramiske kogeplader frem for støbejernsplader
- Køb kun udstyr med låg
- Køb udstyr, der har et lavt standby-forbrug
2. Indret køkkenet på den optimale måde
Udstyret i køkkenet skal først og fremmest være energieffektivt. Dernæst skal det være nemt at anvende udstyret energivenligt.– på den måde kan du gøre det nemt for alle at have en god energimæssig adfærd, når de arbejder i storkøkkenet. Ved at indrette køkkenet energieffektivt, kan du spare både energi og penge og samtidig skabe et bedre arbejdsmiljø for de ansatte i køkkenet.
Gode råd til indretning af et energivenligt storkøkken:
- Placer køkkenet nordvendt for at undgå solindfald og varmen derfra – derved spares på ventilationen
- Opdel køkkenet i varme og kolde zoner – så bruger køleskabe og frysere mindre energi på at holde sig kolde
- Indret køkkenet med lyse flader, så lyset udnyttes effektivt
- Indret køkkenet med to små ovne i stedet for én stor, hvis behovet for ovnplads varierer fra dag til dag
- Indret køkkenet med professionelt, energivenligt storkøkkenudstyr (se råd nummer 1)
3. Brug udstyret rigtigt
Elforbrug til madlavningen udgør cirka 25-30 % af elforbruget i et storkøkken. Udstyret til madlavning omfatter ovne, kogeplader, griller, friturekogere og lignende. Når der laves mad, kan gode vaner reducere energiforbruget med 50 % eller mere. Der er derfor god grund til at være opmærksom på, hvordan man bruger udstyret på arbejde i storkøkkenet.
Gode råd til brug af udstyret:
- Vent med at tænde for udstyret, til kort inden det skal bruges – og sluk igen, når det ikke længere er i brug
- Hvis der ikke kan slukkes helt for udstyret, så sænk temperaturen i perioder, hvor det ikke bruges
- Læg låg på udsyret, hver gang det er muligt
- Indstil varmeskabe på den laveste temperatur, der er tilladt (den er ofte 65 grader)
Læg en kommentar